De RijnlandRoute strandde een halve eeuw op financiën en gebrek aan draagvlak. In 2014 is tot stand gekomen dat de verbinding tussen de snelwegen er toch komt. Burgers hebben op eigen initiatief een belangrijke rol gespeeld in het omvormen van de plannen voor een variant die voor iedereen in de regio wenselijk is.
Voor het tracé ‘Zoeken naar Balans’, dat de snelwegen A4 en A44 met elkaar zou moeten verbinden, zouden zeventig woningen en bedrijven gesloopt moeten worden. De inwoners van Voorschoten waren echter ontevreden over de gevolgen van dit plan voor hun gemeente. Verschillende burgers uit Voorschoten kwamen bij elkaar om tot een alternatief plan te komen. Een team van vijf personen sprak met verschillende bewonersgroepen en ondernemers uit Voorschoten en de zes andere betrokken gemeenten. Na drie maanden presenteerden ze een alternatief plan: een boortunnel onder heel Voorschoten waarbij miljoenen euro’s bespaard zouden kunnen worden. Voor dit plan is gebruik gemaakt van de expertise van verschillende vrijwilligers, zoals technici, financieel specialisten, websitebouwers, fondsenwervers en een hoogleraar uit Delft. Met behulp van de media werd het bewonersinitiatief onder de aandacht gebracht van bewoners, lokale bestuurders, politici en beleidsmakers.
Het burgerinitiatief werd een succes en de provincie nam het plan grotendeels over. Binnen het burgerinitiatief werd het belang van constructieve burgerparticipatie benadrukt waarbij burgers erkennen dat de weg er zal komen, maar zelf met een alternatief plan komen. Bovendien staat de aanpak van het burgerinitiatief in de belangstelling van andere burgerinitiatiefgroepen en overheden. Zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de groep uit Voorschoten benaderd voor advies over de Code Maatschappelijke Participatie.
Geleerde lessen en adviezen
- Burgerparticipatie kan een essentiële rol spelen in het bijdragen aan overheidsplannen zoals de RijnlandRoute, maar ook de tevredenheid onder burgers omtrent overheidsplannen.
- Burgerparticipatie moet constructief en opbouwend zijn waarbij het belangrijk is om als burger mee te denken aan alternatieve plannen, in plaats van plannen af te keuren.
- Burgerinitiatieven zouden geprofessionaliseerd moeten worden en zouden kennis met elkaar moeten delen, zodat andere burgerinitiatieven meer handvaten hebben om mee te werken.
Meer informatie: