Gedurende dit proces ontstond het Strategisch Omgevingsmanagement. Hierdoor draaide het in het project niet enkel meer om het economisch belang van de Rotterdamse haven, maar ging het vanaf toen ook om de bredere ontwikkeling van de metropoolregio Rotterdam en een grotere leefomgevingskwaliteit.
Bij zowel de planvorming, de realisatie als de evaluatie van het project Maasvlakte II speelden belanghebbenden een belangrijke rol. Stakeholders hadden via de ‘Tafel van Borging’ een belangrijke positie in de advisering en monitoring van gemaakte afspraken. De Rotterdamse omgevingsdienst Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) maakt in opdracht van onder meer het havenbedrijf jaarlijkse integrale rapportages over de voortgang van de 24 afspraken met maatschappelijke partijen. De Tafel van Borging, waarin deze stakeholders vertegenwoordigd zijn, geeft haar oordeel over deze integrale rapportages en brengt daarover zo nodig advies uit. Dit advies gaat ook naar de Tweede Kamer.
Uiteindelijk is de Tweede Maasvlakte aangelegd en in 2013 in gebruik genomen. Via de Tafel van Borging zijn de stakeholders nog steeds betrokken bij het project en houden ze toezicht op de afspraken die zijn gemaakt tijdens de planvorming en aanleg.
Geleerde lessen en adviezen
- Focus niet op standpunten, maar op belangen.
- Zie participatie als een onderhandelingsproces. Focus daarbij niet op een situatie met winstverlies als gevolg van het proces, maar zoek naar gedeeld belang en creëer daarmee een win-win situatie.
- Rek de ‘scope’ van een proces op, zodanig dat er genoeg (beleids)ruimte is om tegemoet te komen aan ieder belang en ruimte te creëren om op zoek te gaan naar gedeelde belangen.
Meer informatie: