In de raadpleging kregen deelnemers twee keuzetaken voorgelegd. Bij de eerste keuzetaak werd deelnemers gevraagd wat zij belangrijk vinden bij het maken van milieubeleid. Hierbij moesten de deelnemers vijftig punten verdelen over negen prioriteiten binnen het milieubeleid, waarbij ze keuzes en afwegingen moesten maken. Bij de tweede keuzetaak werd deelnemers gevraagd welke aanpak voor het milieubeleid zij zouden kiezen. Deelnemers kozen hiervoor zes keer uit twee beleidspakketten met verschillende effecten op de portemonnee, volksgezondheid en de natuur. Hiermee werd achterhaald welke verplichtende, stimulerende of beprijzende maatregelen de voorkeur hebben van inwoners en hoe de effecten van de maatregelen gewaardeerd worden.
Van april tot en met juli 2023 hebben 5.209 Nederlanders deelgenomen aan de PWE. Uit de evaluatie blijkt dat over het geheel genomen deelnemers het fijn vonden om mee te denken over het milieubeleid via de PWE-raadpleging. De PWE-raadpleging heeft het ministerie geholpen scherp te krijgen wat de belangrijke doelen moeten zijn voor het milieubeleid. In de zomer van 2023 informeerde staatssecretaris Heijnen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) de Tweede Kamer over de voortgang van het Nationaal Milieuprogramma. Daarin worden gezondheid, rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid, afkomstig van de prioriteiten van de deelnemers uit keuzetaak één, als de speerpunten van het nieuwe programma genoemd.
Maar liefst 71% van de deelnemers aan de raadpleging geeft aan dat de overheid deze methode vaker zou moeten toepassen. 56% zegt door hun deelname te hebben geleerd van de keuzes die de overheid moet maken. Ook heeft 58% aan meer vertrouwen te krijgen in de overheid als de overheid vaker met behulp van een PWE raadpleging inwoners laat meedenken. Bovendien geeft 52% van de deelnemers aan de uiteindelijke keuzes van de overheid beter te kunnen accepteren.
Geleerde lessen en adviezen
- PWE blijkt een toegankelijke methode te zijn voor burgers om hun stem te laten horen en biedt de mogelijkheid om het stille midden te bereiken.
- Uit de evaluatie van de PWE blijkt dat deelnemers de gebalanceerde informatievoorziening en mogelijkheid tot toelichting waarderen en dat zij de raadpleging als leerzaam ervaren.
- PWE zou draagvlak voor de uiteindelijke keuzes van de regering kunnen verhogen en vertrouwen in de overheid kunnen versterken.
- Uit de evaluatie van de PWE blijkt deelnemers behoefte hebben aan transparantie over de vervolgstappen van de overheid met betrekking tot de resultaten en objectieve, toegankelijke informatievoorziening.
Meer informatie: