Hoofdmenu

Apeldoornse Omgevingsvisie

21-03-2024

In de periode van april tot en met oktober 2018 hebben ruim 250 bewoners zich in verschillende bijeenkomsten bezig gehouden met de Apeldoornse omgevingsvisie. In deze periode zijn er drie Participatieringen georganiseerd waarbij activiteiten plaatsvonden waarbij burgers konden participeren in de opstelling van de omgevingsvisie. Het resultaat is de bundel ‘Toekomstverhalen’, een evaluatie die terugblikt op de participatie tot nu toe en deze evalueert.

Er zijn in de periode april tot en met oktober 2018 drie Participatieringen georganiseerd waarbij activiteiten plaatsvonden waarbij burgers konden participeren in de opstelling van de omgevingsvisie. In Ring 1 vroeg een camerajournalist voorbijgangers door heel Apeldoorn naar hun ideeën over de toekomst van Apeldoorn. In Ring 2 werden Toekomstexpedities georganiseerd waarbij bewoners met een historische bus verschillende plekken in de stad bezochten en op locatie met elkaar in gesprek gingen. In Ring 3 werden Toekomsttafels gehouden waarbij bewoners op locaties in de wijken verdiepende gesprekken voerden over uiteenlopende thema’s. Aanvullend zijn er nog extra bijeenkomsten georganiseerd om jongeren en bewoners met een migratieachtergrond te bereiken.

De evaluatie is gebaseerd op interviews met bewoners, ambtenaren, andere gemeentes en onderzoekers. Daarnaast zijn publicaties over participatie en de omgevingsvisie meegenomen, evenals de resultaten van een enquête die onder de deelnemers is uitgezet. De evaluatie gaat in op drie thema’s: de mate van invloed, de representativiteit van de deelnemers en de organisatie van participatie.

Geleerde lessen en adviezen

  • Pas participatie allen toe als er ruimte is voor invloed.
  • Vertaal de participatie naar een aansprekend en herkenbaar product; vermijd abstracte beleidsstukken.
  • Zorg voor regelmatige terugkoppeling gedurende het hele proces van de omgevingsvisie, zowel over het externe proces (de participatie) als het interne proces (de beleidscyclus), bijvoorbeeld via sociale media.
  • Durf als gemeente invloed uit handen te geven en zoek samen met bewoners en partners naar nieuwe vormen van samenwerking.
  • Bewoners zijn enthousiast over het proces en moedigen de gemeente aan om hiermee door te gaan, zowel richting de omgevingsvisie als op andere beleidsterreinen.
  • Stel een monitorgroep van bewoners in om het resultaat van de participatie te bewaken.
  • Maak participatie laagdrempelig door aan te sluiten bij bestaande activiteiten en netwerken van bewoners in plaats van hen bij de gemeente uit te nodigen.
  • Participatie en de omgevingsvisie vragen om een cultuurverandering in de organisatie, die iedere gemeente zelf moet ondergaan. Benut de omgevingsvisie als katalysator van dit proces.

Meer informatie:

Lat: 52.211157
Long: 5.9699231

Een momentje...
Cookie-instellingen