Bij het opstellen van deze structuurvisie zijn alle belanghebbende partijen vanaf het begin betrokken: overheden, bedrijven, maatschappelijke partijen, burgers en kennisinstellingen. Het doel van een burgerpanel is om een beeld te krijgen van de mening en belangen van burgers over de structuurvisie, de kwaliteit van de Structuurvisie Ondergrond te toetsen en te verbeteren, te onderzoeken of er begrip is voor de structuurvisie en bijdragen aan een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak voor de structuurvisie.
Maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zijn geconsulteerd in een klankbordgroep en in het formele Overleg Infrastructuur en Milieu voor de structuurvisie. Burgers zijn betrokken via een burgerpanel waaraan een aantal inwoners vanuit heel Nederland heeft deelgenomen. Daarnaast zijn er op drie momenten zienswijzeprocedures georganiseerd, waar men kon reageren op tussenproducten. De participatie was vooral gericht op het verkrijgen van inbreng die de kwaliteit van de structuurvisie kon verbeteren en op het verkrijgen van inzicht in de zorgen en belangen die er leven. Daarnaast ging het om informeren, begrip krijgen voor de geschetste probleemstelling en meedenken over mogelijke oplossingen.
In maart 2012 werd het Burgerpanel STRONG gestart waarvoor vijftig personen zich aangemeld hebben om mee te werken. Dit waren burgers die belangstelling hadden voor dit onderwerp. De groep bestaat uit demografische zeer verschillende mensen met een grote spreiding wat betreft woonplaats, maar is geen representatieve vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving. Het burgerpanel heeft ongeveer vier jaar meegewerkt aan STRONG en is daarvoor drie à vier keer per jaar bij elkaar gekomen. De bijeenkomsten waren interactieve en creatieve sessies waar de panelleden met plezier, maar ook met kritische houding, aan deelnamen. Ondanks de lange looptijd van het project bleven de panelleden enthousiast. Het burgerpanel gaf inzicht in de zorgen, wensen en voorkeuren die leven ten aanzien van het beschermen en benutten van de ondergrond. Daardoor ontstond een beeld van het draagvlak voor de verschillende activiteiten in de ondergrond. Het burgerpanel heeft grote invloed gehad op de vorm en inhoud van de communicatie over de Structuurvisie Ondergrond. De website, de nieuwsbrief en verschillende tussenproducten zijn daardoor toegankelijker en overzichtelijker geworden.
Geleerde lessen en adviezen
- Het burgerpanel heeft duidelijk gemaakt dat schematische tekeningen en foto’s belangrijk zijn voor een goede informatieoverdracht en dat er grote behoefte is aan technische en onafhankelijke informatie.
- Het werken met een burgerpanel heeft een voorbeeldwerking voor andere projecten binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere overheden.
- Door te werken met een burgerpanel wordt het eindresultaat minder ambtelijk, met meer draagvlak bij de bevolking.
Meer informatie: