Hoofdmenu

Patiëntenparticipatie in Drenthe

11-04-2024

Voor het Integraal Zorgakkoord (IZA) Drenthe en Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland wordt vanuit Zorgbelang Drenthe, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor zorgnemers in Drenthe, georganiseerd dat inwoners gelijkwaardig betrokken worden bij het opstellen van de regioplannen. Hierbij wordt gedurende het proces geëvalueerd wat wel en niet werkt bij inwonersparticipatie en wat er nodig is aan regionale ondersteuning voor de toekomstige Drentse Participatiehub.

Vanuit ROAZ Noord-Holland wordt er gestreefd om de indirecte participatie via de Zorgbelang-organisaties aan te vullen met directe participatie van inwoners zelf. Een eerste stap die hierin wordt gezet is het ROAZ-plan voorleggen aan een groep inwoners, zoals mensen uit cliëntenraden van organisaties die in de keten van acute zorg werken, bijvoorbeeld van de ambulancezorg, ziekenhuizen en GGZ. Het einddoel is om inwoners in alle fases van de planvorming aan tafel te krijgen.

Het IZA Drenthe is gestart met een regiobeeld, waarbij zes belangrijkste opgaven naar voren zijn gekomen die in het regioplan zijn uitgewerkt in strategische doelen en gezamenlijke inspanningen. Er is voor ieder thema een schrijfteam samengesteld, bestaande uit beleidsmakers, professionals en inwoners. Elk schrijfteam bevat twee inwoners die ervaring en betrokkenheid hebben bij het thema, die worden begeleid door een facilitator. Dit zijn enerzijds getrainde ervaringsdeskundigen, en anderzijds mensen uit cliënten- en verzekerdenraden en initiatiefnemers van inwonersinitiatieven in zorg en welzijn.

Het grootste deel van de mensen lijkt enthousiast te zijn over hun deelname en voelt zich gezien en gehoord. Tegelijkertijd blijkt dat een aantal inwonersinitiatieven zich onvoldoende vertegenwoordigd voelde door de geselecteerde inwoners. Deze inwonersinitiatieven schreven gezamenlijk een manifest voor meer invloed van een nieuw collectief van inwonersinitiatieven, wat vervolgens werd besproken in het bestuur van het IZA. Hierdoor is er een nauwer samenwerkingsverband ontstaan, waarbij er sprake is van meer wederzijds begrip.

Vanwege gebrek aan tijd is het lastig geweest om mensen die laaggeletterd zijn, mensen met een migratieachtergrond en jongeren te betrekken. Een les die hieruit is getrokken is om randvoorwaarden op te stellen die toereikend zijn voor representatievere participatie. Dit gebrek aan representativiteit wordt echter wel gemeld, zowel op bestuursniveau als landelijk.

Geleerde lessen en adviezen

  • Stel randvoorwaarden op die toereikend zijn voor representatievere participatie.
  • Sta open voor kritiek en nieuwe samenwerkingsverbanden met inwonersinitiatieven, zodat er sprake is van meer wederzijds begrip.

Meer informatie:

Lat: 52.9476012
Long: 6.6230586

Een momentje...
Cookie-instellingen