Hoofdmenu

Dialoog op dinsdag over gereedschapskist omgevingswet met Sander Schagen

04-10-2022
1117 keer bekeken

In de interactieve webinars genaamd "Dialoog op dinsdag" gaan we met deskundigen in gesprek over participatie. Hierbij houden we altijd in het achterhoofd de vraag: "wat kan ik hier morgen concreet mee doen?". De volgende Dialoog op dinsdag is op 1 november van 16:00 tot 17:00.

In de aankomende ‘Dialoog op dinsdag’, is Sander van Schagen te gast. Sander is planoloog bij de gemeente Gouda en docent planologie aan de Hogeschool van Rotterdam en deelt de bevindingen uit zijn bijna afgeronde boek: Omgevingswet gereedschappen.

Met de omgevingswet gereedschappen uit dit boek heb je concrete middelen in handen om het voorgaande klaar te spelen in de praktijk. Want die praktijk daarin ontwikkel ik als auteur de gereedschappen in. Zowel die van de gemeente als het onderwijs.

Nog veel te vaak blijft participatie een bijna magisch containerbegrip onder de omgevingswet, dat te weinig concreet is. Met de gereedschapskist voor de omgevingswet is de participatie geen doel op zich meer, maar een gevolg van het uitleggen van ruimtelijke keuzes. Want heldere keuzes op dilemma's leiden eerder tot een dialoog over kansen en kritische factoren bij het zoeken naar "een evenwichtige toedeling van functies aan locaties", zoals de omgevingswet dat nu verwoord.

Met de gereedschappen is een plan ineens niet meer stom of tof, maar kun je benoemen waar het hem echt in zit. Een gereedschap laat bijvoorbeeld zien dat het schuurt op de beleving van de sociale ruimte tussen pubers en ouderen bij de herontwikkeling van een kantoor naar wonen inclusief de buitenruimte. Of je ziet als betrokkenen dat je startende bedrijf ook een kans maakt om mee te liften bij een nieuwe ontwikkeling.

Het boek laat zien dat wanneer je echt effect wilt hebben je, bij een aantal zaken onder de omgevingswet, eerst in de spiegel moet kijken naar jezelf en je organisatie voor wat betreft:

  • de verschillende rollen (overheid, burger, commercieel en maatschappelijk middenveld)
  • de in- en output die via de omgevingstafels en de participatie loopt
  • jezelf in hoe je je opstelt waarbij de framing methodiek uit het boek kan helpen
  • optimum denken in plaats van sectoraal en maximaal voor je belang gaan
  • hoe je dit alles organiseert om te kunnen trechteren

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen