Hoofdmenu

Nieuw boek van Sander van Schagen: 'Omgevingswet gereedschappen'

02-07-2024
247 keer bekeken

Niet alleen vakgenoten betrekken, maar ook alle belanghebbenden. Dit staat centraal in het nieuwe boek van Sander van Schagen: 'Omgevingswet gereedschappen'.

De Omgevingswet is een veel besproken onderwerp, vooral bij gemeenten. Met de Omgevingswet krijgt participatie bij plannen in de fysieke leefomgeving een grotere rol. Tijdens het jaarlijkse VNG congres op 25 juni, heeft Sander van Schagen zijn nieuwe boek ‘Omgevingswet Gereedschappen’ gepresenteerd.

Dinsdag 25 juni jl. was de start van het jaarlijkse VNG congres. Naar dit congres kwamen gemeente medewerkers vanuit heel Nederland. Dit keer werd het congres gehouden in het Groene Hart van Nederland. Gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden verwelkomden meer dan 3000 bestuurders om te praten over een hoop verschillende onderwerpen, waaronder participatie en de omgevingswet! Het congres stond in het teken van de kracht van verbeelding.

 

VNG congres middagsessie 

Tijdens de middagsessie heeft Sander zijn nieuwe boek gepresenteerd, ‘Omgevingswet gereedschappen’. Sander is gemeentelijk planoloog bij gemeente Gouda en heeft op de indrukwekkende locatie GOUDasfalt een zeer interessante workshop gegeven over zijn gereedschapskist voor ruimtelijke keuzes en participatie. Hij vertelde onder andere over het feit dat je vanuit verschillende perspectieven naar belangen kan kijken. Ook benadrukte hij het belang van wil om samen te werken mét mensen om zo gezamenlijk tot betere ruimtelijke keuzes te komen. Op het einde gaf hij aan dat samenwerken daarom ook vraagt om mensgerichte methodes die aandacht schenken aan hoe je met mensen omgaat als planoloog en bestuurder.

 

'Omgevingswet gereedschappen'

In het boek ‘Omgevingswet Gereedschappen’ geeft auteur en gemeentelijk planoloog Sander van Schagen een aantal gereedschappen hoe ruimtelijke keuzes begrijpelijk worden voor iedereen. De kern van het boek is ervoor zorgen dat participatie geen paralelspoor is, maar onderdeel wordt van de planuitwerking zelf. Achter ieder gereedschap in het boek zit betrouwbare theorie en meer dan 15 jaar praktijkervaring. Dit zorgt ervoor dat het boek zowel onderbouwd als doorleefd is, met een combinatie van theorie over ruimtelijke keuzes, planprocessen organiseren en doorlopen, de Omgevingswet en participatie. Het boek is te lezen en te downloaden onder publicaties/ e-books of via de onderstaande weblink.

Lees of download hier het boek

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen