Hoofdmenu

Korte terugblik POP2-bijeenkomst: van burgerperspectief naar beter begrip

17-10-2024
1638 keer bekeken

Op 15 oktober 2024 vond de POP2-bijeenkomst plaats in Utrecht. Deze bijeenkomst heeft als doel om het netwerk van participatieprofessionals vanuit onderzoek én praktijk opnieuw samen te brengen om inzichten en ontwikkelingen op het gebied van participatie met elkaar te delen.

POP staat voor Participatie- Onderzoek en Praktijk wordt georganiseerd door het Kennisknooppunt Participatie, de Hanzehogeschool Groningen, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de directie Democratie en Bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Thema: van burgerperspectief naar beter begrip

Net als in 2023 stond ook deze POP-bijeenkomst in het teken van een eigen thema. Dit jaar was dat: van burgerperspectief naar beter begrip. Al meer dan twintig jaar schrijven kritische onderzoeken dat publieke organisaties beleid meer vanuit de samenleving vorm moeten geven. Dit vraagt om een (Rijks)overheid die het betrekken van burgers niet ziet als iets extra’s, maar als onmisbare basis voor beleid. Of, zoals de Nationale Ombudsman schrijft in zijn laatste jaarverslag (2023): burgerperspectief is ‘een manier van doen’.

Voor veel publieke organisaties is deze ‘manier van doen’ makkelijker gezegd dan gedaan: ingesleten patronen en werkwijzen maken het lastig om beleid vanuit de samenleving vorm te geven. Tijdens POP2 gaan we daarom op zoek naar manieren om deze patronen te doorbreken én onderzoeken we hoe ‘burgerperspectief als manier van doen’ eruit ziet: hoe kunnen publieke organisaties gehoor geven aan de oproep om meer oog te hebben voor burgerperspectief? Wat hebben zij nodig om beleid structureel vanuit de samenleving vorm te geven? En hoe bouwen we aan beter begrip tussen de beleidstorens en de samenleving?

Het programma

POP2 werd afgetrapt met een rondetafelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marije van den Berg. In gesprek met tafelgasten Janneke de Jong (Directeur Participatie, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), David Bos (Participatieadviseur, Gemeente Den Haag), Nanke Verloo (Universiteit van Amsterdam) en Esmee Driessen (Senior adviseur Democratie en Rechtsstaat) ging het over burgerperspectief. Hoe dit burgerperspectief structureel ingebed kan worden bij het maken en verbeteren van beleid en politiek commitment. 

Daarnaast werden er twee inspirerende workshoprondes gehouden waarbij er tijdens workshopronde 1 werd gefocust op hoe burgerperspectief er als manier van doen uitziet en workshopronde 2 stond in het teken van het verankeren van participatie in de organisatie. Tijdens de bijeenkomst liep tekenaar Suus van den Akker rond om tekeningen te maken met een aantal rake uitspraken over de relatie tussen onderzoek en praktijk. 

Een geïllustreerd en inhoudelijk verslag verschijnt binnenkort op onze website.

Meer over de POP-bijeenkomsten

In Nederland ontwikkelen we steeds meer kennis over participatie. Zowel door het doen van gericht onderzoek, als door het opdoen van ervaring met participatieprocessen in de praktijk. De uitwisseling van kennis en vaardigheden tussen onderzoek en praktijk komt echter niet vanzelf tot stand. En dat  ondanks de behoefte hieraan van participatieprofessionals.

De anderhalfjaarlijkse POP-bijeenkomsten hebben als doel om structureel bij te dragen aan de kennisontwikkeling op het gebied van participatie, met relevantie voor onderzoek en praktijk. De wensen, behoeften en inzichten die tijdens de (POP2-)bijeenkomst worden opgehaald dienen als inbreng voor een vernieuwde versie van de landelijke Kennisagenda Participatie.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen