Hoofdmenu

Podcast "Samen de energietransitie in"

02-12-2024
91 keer bekeken

In de podcast "Participatiepraat" neemt Liesbeth Rasker luisteraars mee in de wereld van participatieprojecten, door gesprekken te voeren met professionals, bestuurders, en ambtenaren. Deze betrokkenen delen hun ervaringen, successen, en uitdagingen bij het uitvoeren van participatieprojecten.

In een recent interview, werd besproken hoe burgerparticipatie een cruciale rol speelde bij het opstellen van een beleidsvisie rondom de energietransitie. Jim Pedd, een van de projectleiders, legt uit hoe honderden burgers en organisaties hun inbreng hebben kunnen geven.

Jim Pedd vertelt hoe honderden burgers al in een vroeg stadium werden betrokken bij het vormgeven van een beleidsvisie. Door middel van kleinschalige burgeravonden kregen ze de kans om hun visie te delen, waarna die ideeën werden omgezet in concrete actielijnen. “We wilden niet dat het bij mooie woorden bleef”, vertelt Jim. “Mensen kregen de kans om niet alleen mee te denken, maar ook mee te doen.”

Jim legt uit dat burgerparticipatie veel meer vraagt dan alleen een open dialoog. Het is cruciaal om een divers publiek te betrekken, maar dat blijkt in de praktijk een uitdaging. “Op onze bijeenkomsten zie je vaak dezelfde groep: mensen met tijd en middelen. We moeten actief mensen opzoeken die zich minder gehoord voelen”, zegt hij. Jim deelt in de aflevering hoe initiatieven zoals gastlessen op scholen en innovatieve participatiemethoden – zoals serious games – jongeren meer betrokken hebben bij belangrijke thema’s als de energietransitie.

Een ander essentieel aspect van burgerparticipatie is de terugkoppeling naar de deelnemers. Het projectteam zorgde ervoor dat iedereen die input had geleverd, een duidelijke terugkoppeling ontving over wat er met hun ideeën was gebeurd. “Je wilt voorkomen dat mensen het gevoel krijgen dat hun inbreng verdwijnt in een zwart gat”, benadrukt Jim. Hoewel er weinig directe reacties op deze terugkoppelingen kwamen, werd het gezien als een teken dat de deelnemers tevreden waren.

Ondanks de successen blijft het betrekken van een divers publiek en het vinden van voldoende tijd en middelen een uitdaging. Toch is Jim hoopvol. “Ik hoop dat we over een jaar kunnen zeggen dat de actielijnen niet alleen op papier staan, maar daadwerkelijk worden uitgevoerd.” Zijn boodschap is duidelijk: de energietransitie raakt iedereen, en door samen te werken kunnen we het op een inclusieve en rechtvaardige manier aanpakken.

Wil je meer weten over hoe burgerparticipatie bijdraagt aan een succesvolle energietransitie? Luister dan naar deze inspirerende aflevering van Participatiepraat en ontdek hoe de betrokkenheid van burgers de sleutel kan zijn tot een duurzame toekomst.

Voor meer informatie over de rol van bestuurders, politici en participatieprofessionals bij participatie, ga naar www.kennisknooppuntparticipatie.nl. Ben je benieuwd naar de hele aflevering? Luister de podcast aflevering dan snel!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen