In een recente aflevering spreekt Liesbeth met Suzanne Plugge, omgevingsmanager bij DG Landelijk Gebied en Stikstof. Samen bespraken ze het belang van participatie, de complexiteit ervan, en hoe het een cruciale rol speelt in het maken van beleid.
Suzanne deelt haar ervaring als omgevingsmanager, waarbij ze verantwoordelijk is voor het betrekken van maatschappelijke organisaties en het verwerken van signalen vanuit de samenleving in het beleid. "Participatie betekent dat we slimme mensen binnen de overheid verbinden met de mensen in de praktijk, die direct door ons beleid worden geraakt", aldus Suzanne. Ze benadrukt hoe essentieel het is om input van deze groepen serieus te nemen om beter beleid te ontwikkelen, maar ook dat het tijd en moeite kost om participatie volledig te integreren in het overheidsproces.
Een van de grootste uitdagingen die Suzanne noemt, is de snelheid waarmee beleid vaak moet worden gemaakt, wat participatie lastig maakt. Daarnaast stuit participatie soms op terughoudendheid binnen de overheid, omdat collega’s het belang ervan niet altijd direct inzien. "Het is geen weerstand, maar er is soms wel een soort voorzichtigheid", zegt ze.
Tijdens het gesprek gaat Suzanne dieper in op de communicatie-uitdagingen van participatie. Taal is een belangrijk onderdeel, want begrippen die binnen de overheid vanzelfsprekend lijken, kunnen door betrokken partijen heel anders worden opgevat. Ze geeft het voorbeeld van de term ‘lock-in’, die in de landbouwsector verkeerd werd begrepen, wat leidde tot weerstand. "Het is belangrijk om woorden te kiezen die iedereen begrijpt", zegt ze.
Vertrouwen blijkt de rode draad door het participatieproces. Suzanne legt uit hoe de overheid in gesprek ging met maatschappelijke partijen, zoals brancheorganisaties en natuurorganisaties, en hoe deze relaties zich ontwikkelden van formeel en aftastend naar wekelijkse verdiepende gesprekken. Maar zelfs met deze vooruitgang blijft het bouwen van bruggen essentieel in haar werk. "Bij alles wat je doet, ben je bezig met het opbouwen van vertrouwen."
Het betrekken van burgers blijkt een nog grotere uitdaging. Suzanne erkent dat de overheid soms te veel gefocust is op politiek en maatschappelijke organisaties, en dat de stem van de burger of ondernemer in het landelijke gebied daardoor onvoldoende wordt gehoord. "We moeten nog ontdekken hoe we burgers beter kunnen betrekken, bijvoorbeeld met een roadshow of andere vormen van direct contact", vertelt ze. Vertrouwen opbouwen kost tijd, maar is essentieel voor een succesvol participatieproject.
Benieuwd naar hoe de overheid burgers en organisaties kan betrekken bij de grote vraagstukken van deze tijd? Luister dan naar deze boeiende aflevering van Participatiepraat met Suzanne Plugge en ontdek waarom vertrouwen de basis vormt van effectieve participatie.