Titel
Participatieladder? Jongeren gaan liever met de lift: Een kwalitatief onderzoek naar het stimuleren van jongerenparticipatie in de woonopgave van Rotterdam
Onderzoeksvraag
Hoe kan gemeente Rotterdam jongerenparticipatie binnen de woonopgave stimuleren?
Samenvatting
De scriptie onderzoekt of jongeren willen en kunnen participeren in de woonopgave, wat jongeren waardevol vinden aan participatie en wat jongeren nodig hebben om te participeren binnen de woonopgave. Deze scriptie voegt kennis toe aan de weerbarstigheid van participatie frameworks, obstakels voor ambtenaren in de praktijk en hoe representativiteit van jongeren binnen burgerparticipatie vergroot kan worden. Ook voegt het kennis toe aan de casus van de Omgevingswet, aangezien dit een actuele wetsontwikkeling is die burgerparticipatie verplicht stelt. De inzichten van het onderzoek kunnen daarmee leiden tot ontwikkeling en aanpassing van huidige frameworks voor jongerenparticipatie. Het onderzoek concludeert dat jongeren wel willen participeren, maar enkele voorwaarden stellen aan participatie. Zo zouden jongeren wel gebruikmaken van de participatieladder, maar bevinden ze zich het liefst direct aan de top van de ladder waar zij meer controle en directe invloed hebben op beleid. Waardevolle participatie bestaat volgens jongeren uit controle en directe invloed, maar ook goede communicatie voor, tijdens en na participatie om te bewijzen dat de input van jongeren invloed heeft. Motivatie voor jongeren om te participeren is wanneer zij op de korte termijn geraakt worden. Eén van de redenen waarom jongeren vaak achterblijven in participatie zijn de hoge participatietreden die meer tijd en energie vragen, terwijl jongeren dat niet altijd hebben.
Het onderzoek komt met een aantal aanbevelingen op basis van de voorwaarden van jongeren die participatie waardevol maken:
- Waardevolle participatie organiseren door participatie op hoge participatietreden te organiseren of de input van jongeren echt invloed te laten hebben op beleid.
- Goed communiceren, voor, na en tijdens participatie door te laten zien hoe input van jongeren mee wordt genomen en duidelijk te zijn over de kaders en te zorgen voor een terugkoppeling met uitleg.
- Aandacht voor het dichten van de kloof tussen ambtenaren en jongeren.
- Aandacht voor praktische zaken zoals een vergoeding voor jongeren om te participeren.
Meer informatie
Deze scriptie is geschreven door Khadija Zekhnini.
Vraag deze volledige scriptie aan door contact op te nemen met het Kennisknooppunt Participatie.
Neem contact op via het contactformulier