Titel
Het enige constante in het leven is verandering: Onderzoek naar de veranderingsbereidheid en commitment in de transitie naar aardgasvrij wonen onder laagopgeleide ouderen
Onderzoeksvraag
Welke invloed hebben veranderstrategieën op de veranderingsbereidheid en het commitment van laagopgeleide ouderen voor de transitie naar aardgasvrij wonen?
Samenvatting
De scriptie richt zich op de invloed van veranderstrategieën op de veranderingsbereidheid en het commitment van laagopgeleide ouderen binnen het project ’10 energiewijken’ van de gemeente Den Haag in de transitie naar aardgasvrij wonen, om te achterhalen of de ingezette strategieën daadwerkelijk hun vruchten afwerpen. De onderzoeksvraag is beantwoord door het voeren van vijftien semigestructureerde diepte-interviews met bewoners en ambtenaren. Hierbij zijn de wijken Moerwijk-Oost, Bouwlust-Vrederust en Mariahoeve als cases onderzocht.
Er kan geconcludeerd worden dat vooral bij de strategieën waar ouderen betrokken worden en meegenomen worden in het veranderproces, de veranderbereidheid hoger is en ouderen eerder hun commitment afgeven. Vooral de strategieën participeren, ondersteunen en faciliteren hebben in vergelijking met informeren en ontwijken een positievere invloed. Ouderen geven namelijk aan wel te willen veranderen en dit ook te kunnen, door de hulp en ondersteuning die zij krijgen. Door het meedenken en meepraten krijgen zij het gevoel dat geluisterd wordt naar hun input en dat zij als volwaardig lid aan tafel zitten.
Dit onderzoek richtte zich specifiek op laagopgeleide ouderen. Wat opvalt is dat deze groep op hoofdlijnen goed op de hoogte was van aardgasvrij en de energietransitie. Wel blijkt dat laagopgeleide ouderen, de technische kant van de transitie niet goed kunnen volgen. Dit zorgde ervoor dat informatie soms niet goed begrepen werd door de geïnterviewde bewoners. Dit kan een reden zijn waarom de strategie informeren geen invloed heeft gehad. Tot slot speelt het ouder worden ook een belangrijke rol in dit onderzoek. Ouderen geven aan door hun leeftijd en beschikbare financiële middelen minder goed mee te kunnen doen met de transitie.
Uit dit kwalitatief onderzoek blijkt dus dat niet alle veranderstrategieën een invloed hebben op de veranderbereidheid. Vooral het willen en kunnen veranderen, worden beïnvloed door strategieën waar bewoners mee kunnen doen en denken. Dit zorgt voor commitment van bewoners. Daarentegen heeft de veranderstrategie ontwijken geen invloed op de veranderbereidheid. Het niet willen veranderen, wordt hier namelijk mee versterkt.
Als laatste zijn er nog enkele concrete aanbevelingen uitgewerkt voor de overheid en de gemeente Den Haag om aan de slag te gaan met het inzetten van de onderzochte veranderstrategieën:
- Ouderconsultanten kunnen een rol spelen bij het betrekken van laagopgeleide ouderen bij de transitie naar aardgasvrij.
- Veel ouderen hebben het gevoel niet te kunnen veranderen. De strategie ondersteunen en faciliteren moet hier beter op aansluiten. De gemeente Den Haag en de Rijksoverheid moeten hierbij goed nadenken over de groep die achterblijft en hier bijvoorbeeld aantrekkelijke subsidies voor aanbieden.
- Tijdens het inzetten van de strategie informeren is het advies om vooral in te spelen op het versterken van het kunnen en willen veranderen van laagopgeleide groepen.
Meer informatie
Deze scriptie is geschreven door Assia Messouli.
Vraag deze volledige scriptie aan door contact op te nemen met het Kennisknooppunt Participatie.
Neem contact op via het contactformulier