Studenten kregen de vraag om mee te denken over de uitdagingen bij het organiseren van burgerberaden in de praktijk. De dag stond niet alleen in het teken van leren, maar vooral bijdragen: studenten gingen aan de slag met de vraagstukken van drie opdrachtgevers van de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Haarlem en Utrecht. In deze blog kijken we terug op de praktijkdag en de opbrengsten ervan.
Vraagstukken rondom burgerberaden
De dag werd geopend door Pim van Gestel, docent van de minor. Hij vertelde hoe belangrijk het is dat complexe vraagstukken opgelost worden door inbreng van kennis uit verschillende disciplines. Dat was in orde: er waren studenten aanwezig van meer dan tien verschillende opleidingen. Associate lector Christine Bleijenberg van het lectoraat Public Governance lichtte kort het instrument burgerberaden toe. Vervolgens pitchten participatieprofessionals vragen waar zij tegenaan lopen bij het organiseren van burgerberaden.
Een participatieprofessional van de gemeente Haarlem legde vragen voor over de communicatie over de adviezen van de burgerberaden, en over hoe je deelnemers en de stad betrokken houdt na afloop van een burgerberaad. Twee professionals van de provincie Zuid-Holland wilde weten hoe er een onderwerp voor een volgend burgerberaad gevonden kan worden, hoe je voor een goede afspiegeling van de maatschappij zorgt, en hoe je deelnemers tijdens het burgerberaad betrokken houdt. Als laatste stelden participatieprofessionals van de gemeente Utrecht de vraag hoe ervoor gezorgd kan worden dat iedereen, ook minder talige en anderstalige deelnemers, kan meedoen aan. Onderzoekers Juliet van Viersen en Marianne van Bochove voegden hieraan de vraag toe hoe je om kan gaan met meertaligheid tijdens een burgerberaad.
Aan de slag!
Na de pitches gingen de studenten aan de slag. Ze werden verdeeld in negen groepen. Elke groep ging aan de slag met een praktijkvraag van één van de drie opdrachtgevers. Studenten kregen begeleiding van de opdrachtgevers en een aantal onderzoekers.
Creatieve en innovatieve oplossingen
In de loop van de middag werden de adviezen gepresenteerd aan de opdrachtgevers en onderzoekers. De tafels in de vergaderruimten werden aan de kant geschoven en iedere groep gaf een korte presentatie. Participatieprofessionals en onderzoekers liepen langs de groepjes om te horen welke oplossingen studenten hadden bedacht.
Studenten adviseerden de gemeente Haarlem onder andere om gebruik te maken van een track & trace systeem waarin de voortgang van het burgerberaad voor iedereen te volgen is, om gebruik te maken van ambassadeurs en om tijdens een stadswandeling het eindproduct te presenteren. In reactie op de vragen van de provincie Zuid-Holland werd er geopperd om vooraf al interesse op te wekken voor het burgerberaad, om te onderzoeken waarom burgers juist wel blijven komen (in plaats van onderzoek onder afhakers), en om input voor onderwerpen op te halen bij gemeenten. Studenten adviseerden de gemeente Utrecht o.a. om het burgerberaad toegankelijk en leuk te maken, om vooraf goede informatie te geven, en om minder talige/verbale deelnemers de kans te geven om in een een-op-een gesprek input te geven. Over meertaligheid adviseerden studenten gebruik te maken van apps en pictogrammen, en om een buddy-systeem te introduceren.
De zes praktijkprofessionals van drie organisaties waren enthousiast over de resultaten van de dag. Ze ontvingen na afloop de adviezen van alle groepjes. Ze vonden de oplossingen van de studenten relevant voor hun vraagstukken en waren onder de indruk over hoe snel zij het vraagstuk doorgrondden en tot oplossingen kwamen.
Deze blog is geschreven door Jikke Eikelboom en Hasse van der Veen. De gemeente Haarlem, Utrecht en de provincie Zuid-Holland zijn praktijkpartner van het project ‘Duurzame Burgerberaden’ maakt onderdeel uit van het meerjarig SIA-gesubsidieerd onderzoek ‘Duurzame burgerberaden: ontwerpprincipes voor professionals’. In dit project wordt kennis ontwikkeld in samenspraak tussen praktijk, onderzoek en onderwijs.