Onderzoek over participatie en praktijkervaringen met participatie kunnen elkaar aanvullen en versterken: de onderzoeker kan nieuwe generieke kennis ontwikkelen en de praktijkprofessional kan deze (nieuwe) kennis toepassen in een bepaalde (nieuwe) situatie om daarmee een probleem op te lossen of een kans te verzilveren. Andersom kunnen de ervaringen van de praktijkprofessional ervoor zorgen dat er vraagstukken geagendeerd worden bij de onderzoeker. Dit gebeurt meestal interactief en meestal niet volgordelijk.
Deze onderlinge samenwerking komt echter niet vanzelf tot stand. Op initiatief van de directie Democratie en Bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de onderzoeksgroep Duurzaam Gedrag van de Hanze Groningen en het Kennisknooppunt Participatie wordt daarom per 1,5 jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd. Deze bijeenkomst staat bekend onder de afkorting 'POP', Participatie, Onderzoek en Praktijk.
Het doel van de POP-bijeenkomsten is netwerkvorming, onderlinge uitwisseling van kennis over participatie en gezamenlijke agendering van actuele en urgente participatievraagstukken. De doelgroepen van de POP-bijeenkomst zijn onderzoekers van universiteiten en hogescholen en praktijkprofessionals zoals ambtenaren en adviseurs die zich bezig houden met participatie. Er wordt tijdens de bijeenkomst nadrukkelijk ruimte geboden voor ontmoeting en uitwisseling van kennis.
Op 2 februari 2023 vond de eerste bijeenkomst (POP1) plaats met als thema Participatie met oog voor verschil. De tweede bijeenkomst (POP2) was op 15 oktober 2024 en had als thema van burgerperspectief naar beter begrip.