Het REDRESS-project (Revitalized Democracy for Resilient Societies) focust op hybride democratische innovaties. Dit onderzoek bekijkt hoe combinaties van overleg (zoals burgerfora) en stemmen (zoals correctieve referenda) de representatieve democratie kunnen versterken. Onderzoekers van vier universiteiten (Tilburg University, Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente) en het Sociaal en Cultureel Planbureau voeren het project uit. Het loopt van juni 2021 tot juni 2026 en wordt gefinancierd door NWO en diverse maatschappelijke partijen.
Het doel is om te onderzoeken hoe deze hybride innovaties de democratische legitimiteit en effectiviteit in Nederland, met name binnen het poldermodel, kunnen vergroten. Het project gebruikt verschillende onderzoeksmethoden zoals focusgroepen, surveystudies, experimenten, case studies en veldwerk.
Het verbeteren van de leefomgeving en het efficiënt onderhouden van infrastructuur heeft een enorme impact op het leven van burgers en de Nederlandse samenleving. Daarom is het essentieel om betrokken partijen zinvol te betrekken bij beleids- en besluitvorming. De resultaten van het REDRESS-programma helpen ons ministerie om betere publieke participatieprocessen te ontwerpen. Daarom is het Kennisknooppunt een Co-funding partner en neemt het deel via de adviesraad van REDRESS.
Projectwebsite REDRESS