Deze pagina geeft een samenvatting van het jaarplan 2022 van het kennisknooppunt Participatie.
Het Kennisknooppunt Participatie heeft tot doel de ontwikkeling van het vakgebied participatie te stimuleren en zowel inhoudelijk als strategisch richting te geven aan deze ontwikkeling.
Om dit doel te behalen wordt ingezet op drie prioriteiten:
- ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring
- praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring
- het delen en kenbaar maken van (toepasbare) kennis en ervaring
Ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring
Programmalijn 1 richt zich op het ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring en legt hierbij de nadruk op de theoretische basis van het participatiegedachtegoed.
Belangrijkste activiteit is het vaststellen en uitvoeren van de opgestelde kennisagenda. Om de kennisagenda te kunnen uitvoeren zijn slimme coalities met onderzoeksinstellingen nodig. Hierbij zal het kennisknooppunt een beperkte investering doen, aangevuld met een investering van (een) andere partij(en). Hierdoor wordt met een beperkte inspanning een grote impact behaald.
Verder wordt er in het najaar van 2022 een conferentie georganiseerd en wordt gewerkt aan netwerk van onderzoeksinstellingen. Hieraan gekoppeld wordt de verkenning rond het sluiten van convenanten met wetenschappelijke instituten afgerond en zal over deze convenanten een definitief besluit genomen worden.
Praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring
Programmalijn 2 richt zich op het praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring. De nadruk hierbij ligt op het bruikbaar maken van deze kennis en ervaring voor de participatieprofessional in o.a. snelstudies en handreikingen.
Omdat de participatieprofessional nog een vrij brede doelgroep is, maken we onderscheid op basis van de kennisbehoefte en het kennisniveau van deze participatieprofessional. Hierbij onderscheiden we de volgende niveaus:
- Basisniveau, onbewust onbekwaam: moet iets met participatie, maar heeft geen ervaring en heeft geen idee waar te beginnen
- Professioneel-niveau: heeft al enige ervaring en zoekt voornamelijk verdieping en handvatten voor eigen werk
- Expertniveau: zoekt nieuwe kennis en antwoorden op nieuwe, complexe vragen. Meer op niveau van reflectie, houding en Bildung dan echte tools
Inhoudelijk gezien is het de bedoeling om in 2022 in ieder geval over de vijf inhoudelijke pijlers van de directie Participatie snelstudies of handreikingen aan te bieden. Verder worden een vijftal reeds extern uitgezette snelstudies afgerond. In 2022 wordt ook een aantal opties onderzocht voor andere vormen van kennisdeling, aanvullend op snelstudies en handreikingen.
Delen en kenbaar maken van toepasbare kennis en ervaring
Programmalijn 3 richt zich op het delen en kenbaar maken van toepasbare kennis en ervaring. Er bestaat een sterke samenhang tussen programmalijn 2 en 3, maar de lijnen onderscheiden zich doordat lijn 2 zich richt op het praktisch maken en vertalen in tools, handreikingen etc., terwijl programmalijn 3 zich richt op het daadwerkelijk delen en aanbieden van de toepasbaar gemaakte kennis en ervaring. Om op een effectieve wijze kennis en ervaring te delen, is het van belang om het platform dat het kennisknooppunt gebruikt voor kennisdeling verder te ontwikkelen, strategischer en planmatiger te communiceren en meer aandacht te genereren voor het kennisknooppunt. In 2021 is begonnen met de doorontwikkeling van de website van het kennisknooppunt naar een meer interactief kennis- en leerplatform. Deze ontwikkeling wordt in 2022 doorgezet. Op dit platform moeten alle activiteiten, ambities en programmalijnen een plek krijgen.
Verder wordt gewerkt met communicatieplan en bijhorende communicatiekalender. Doel hiervan is om meer strategisch en minder ad-hoc/toevallig te communiceren over activiteiten en publicaties.