De prioriteiten van het Kennisknooppunt Participatie in 2025 zijn opgetekend in het jaarplan van 2025. Deze pagina geeft hiervan een samenvatting.
Het Kennisknooppunt Participatie heeft als doel om de ontwikkeling van het vakgebied participatie te stimuleren en zowel inhoudelijk als strategisch richting te geven aan deze ontwikkeling.
Om dit doel te behalen wordt aan de hand van vier programmalijnen gewerkt:
- Ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring;
- Praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring;
- Delen en kenbaar maken van (toepasbare) kennis en ervaring;
- Samenbrengen en aanjagen van het netwerk van participatieprofessionals en -onderzoekers.
Hieronder wordt elke programmalijn kort toegelicht.
1. Ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring
Programmalijn 1 richt zich op het ontwikkelen en systematisch opbouwen van kennis en ervaring en focust hierbij altijd op praktijkgericht onderzoek. Dit doet het Kennisknooppunt door onderzoek naar prioritaire participatiethema’s te initiëren en te begeleiden, en door opdracht te geven voor het uitvoeren van onderzoek. In 2025 legt het Kennisknooppunt zich met name toe op onderzoek dat zich richt op de vaardigheden die op individueel en organisatieniveau nodig zijn om aan de slag te gaan met participatie. Het doel is hierbij om praktijkgerichte kennis te ontwikkelen die aansluit op de vraag van participatieprofessionals.
Binnen deze programmalijn stelt het Kennisknooppunt in 2025 drie vouchers beschikbaar voor onderzoek naar participatievaardigheden. Daarnaast rondt het Kennisknooppunt in 2025 een onderzoek naar rekenkamerrapporten over participatie af. Ook neemt het Kennisknooppunt in 2025 als partner deel aan een aantal lopende onderzoeksprojecten. Als laatste publiceert het KKP, anders dan voorgaande jaren, in 2025 geen nieuwe Kennisagenda.
2. Praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring
Programmalijn 2 richt zich op het praktisch toepasbaar maken van kennis en ervaring. In 2025 ligt het zwaartepunt van deze programmalijn bij de ontwikkeling van een aantal nieuwe (kennis)producten en minder op de publicatie van nieuwe snelstudies of handreikingen.
Ten eerste ontwikkelt het KKP een themabank voor beleidsmedewerkers. Deze helpt beleidsmedewerkers aan de hand van een vragenlijst keuzes te maken bij het ontwerpen en uitvoeren van een participatieproces. De bijbehorende thema- en hulpmiddelenpagina’s geven de beleidsmedewerker vervolgens relevante informatie. Medio 2025 levert Kennisknooppunt de eerste versie van de themabank op.
Daarnaast is het Kennisknooppunt bezig met de herziening van de bestaande snelstudies en handreikingen. Ook zal het KKP in 2025 een toolpagina publiceren die een overzicht biedt van bestaande participatietools, en gaat het kennis delen over de tool Pol.is. Tot slot gaat het Kennisknooppunt in samenwerking met medeoverheden aan de slag met het ontwikkelen van een AI-tool die data uit online participatieprocessen samenvat en analyseert.
3. Delen en kenbaar maken van toepasbare kennis en ervaring
Programmalijn 3 richt zich op het delen en kenbaar maken van toepasbare kennis en ervaring. In 2025 zal het Kennisknooppunt zich met name toeleggen op het doorvoeren van een nieuwe huisstijl op een vernieuwde website en sociale mediakanalen. Hiermee ontwikkelt het KKP haar communicatiekanalen door.
Daarnaast houdt het Kennisknooppunt zich op verschillende manieren bezig met het verspreiden van kennis over participatie. Het KKP publiceert samen met Stichting ‘Burger en Overheid’ een zesdelige artikelenreeks over participatie op Platform O. Ook verspreidt het KKP de resultaten van eerder uitgevoerde voucheronderzoeken via haar eigen communicatiekanalen, en brengt ze periodiek een nieuwsbrief uit.
4. Samenbrengen en aanjagen van het netwerk van participatieprofessionals
Om het vakgebied participatie verder te brengen is een sterk netwerk onmisbaar. Daarom richt programmalijn 4 zich op het samenbrengen en aanjagen van het netwerk van participatieprofessionals en - onderzoekers.
Hiertoe neemt het Kennisknooppunt deel aan een aantal Rijksbrede samenwerkingsprogramma’s. Zo richt het KKP zich binnen ‘Factor B’-netwerk de ontwikkeling van een methodische aanpak voor burgergericht werken, en werkt ze binnen de Interdepartementale Werkgroep Participatie (IDWP) aan de versterking van participatie op nationaal niveau. In 2025 neemt het Kennisknooppunt ook deel aan het internationale MPA-programma, om te verkennen hoe participatie beter verankerd kan worden binnen de overheid. Daarnaast organiseert het Kennisknooppunt, samen met onder ander de Provincie Zuid-Holland de ‘Digital Democracy’-summit. Als laatste organiseert het Kennisknooppunt in samenwerking met de VNG een landelijke bijeenkomst voor participatieprofessionals en -onderzoekers in het najaar van 2025.