Terugkijken: Kan iedereen meedoen?

Hieronder vind je meer informatie over de uitzending van StudioP van 20 januari 2021. De aflevering ging over inclusie: kan iedereen meedoen?.

Je kunt hier de losse fragmenten terugkijken. Terugkijken van de gehele uitzending kan onderaan deze pagina of via deze link.

Wil je reageren? Of wil je een vraag stellen over de grenzen aan participatie?
Dat kan via het contactformulier.


 

 

Actualiteit met Job Cohen

Na een korte introductie van het programma neemt Erik Pool met Job Cohen de actualiteit van week 3 door.

Hoe kwam participatie deze week in het nieuws? 

 

 

 

Inclusie in de praktijk: de Coöperatieve Wijkraad Groningen 

Elf inwoners zijn ad random ingeloot in de wijkraad voor de Oosterparkwijk. Daarmee krijgen zij echte zeggenschap in hun wijk. Met veel mooie resultaten. Maar niet iedere bewoner bleek in staat mee te doen. En anderen voelden zich buitengesloten. 

Erik spreekt hierover met Thea Bakhuys, wijkbewoner en lid van de wijkraad, en Liesbeth van de Wetering, die werkt aan democratische vernieuwing bij de gemeente Groningen. 

 

 

 

De wetenschap over inclusie

GovernEUR van de Erasmus Universiteit Rotterdam deed voor ons kennisknooppunt Participatie onderzoek naar inclusie in participatieprocessen. 

De resultaten kunt u hier downloaden.

Vivian Visser, onderzoeker bij GovernEUR, vertelt wat inclusiviteit precies is, waarom dat zo belangrijk is en hoe we participatieprocessen meer inclusief kunnen maken. 

 

 

 

De stille kracht van inclusie

Acteur Gijs Scholten van Aschat gaat in op zijn rol als bestuurder Otto van Oudijck in de toneelbewerking van De Stille Kracht, de roman van Louis Couperus. 
Ook laat hij zien hoe je je inleeft in een ander.

De monoloog uit de stille kracht is terug te zien via deze links:

 

 

 

Animatie: wet van de vernieuwing

In het participatiewerk zijn wetten te onderscheiden. Deze zijn als natuurwetten.
Een daarvan is de wet van de vernieuwing. Deze animatie vertelt je er meer over. Het bijbehorende werkblad vind je op deze pagina.

 
Cookie-instellingen