Hoofdmenu

Participatie-inspiratie tijdens de coronacrisis

01-05-2020
2769 keer bekeken

Hoe informeer en consulteer je participanten over projecten en besluitvormingsprocessen die gedurende de coronacrisis doorgaan? Welke (online) alternatieven zijn er? Hoe pak je dit aan? Welke tools zet je wanneer in? Wat heb je nodig om het te organiseren?

Het kennisknooppunt Participatie heeft deze vragen beantwoord in de handreiking ‘Participatie-inspiratie tijdens de coronacrisis’.

Fysieke bijeenkomsten zijn (tijdelijk) niet mogelijk. Dat betekent niet per se dat de participatie niet door kan gaan. Het is dan wel belangrijk om een alternatief te zoeken voor de fysieke bijeenkomst. Zeker voor projecten waarvan de besluitvorming – gedurende de coronacrisis– doorgaat, is het van belang om de participanten te blijven informeren en betrekken. Participanten zijn dan in de gelegenheid om een betekenisvolle bijdrage te leveren.

Gelukkig zijn er verschillende (online) alternatieven om mensen te informeren en te laten participeren. De inzet van eParticipatie brengt daarmee ook nieuwe kansen met zich mee. Je kunt wellicht een groter of ander publiek bereiken, omdat niet iedereen altijd in de gelegenheid is om naar een bijeenkomst te komen. Nu kan iedereen vanuit huis mee doen. Maar besef ook dat sommige groepen digitaal minder vaardig zijn.

Als uitgangspunt voor deze handreiking kiezen we de situatie waarin jij eigenlijk van plan was om een fysieke informatiebijeenkomst te organiseren. Aan de hand van verschillende stappen laten we zien hoe je een alternatief voor een fysieke informatiebijeenkomst kunt organiseren en geven we tips om de juiste keuze te maken.

Download de handreiking participatie-inspiratie tijdens de coronacrisis:

Download  

Houd daarnaast de site van het kennisknooppunt in de gaten!
Binnenkort volgen nog meer publicaties & activiteiten over participatie tijdens de coronacrisis. Ook volgen op korte termijn publicaties over het schrijven van een participatieplan, participatiedoelen en het maken van een stakeholderanalyse.

Wil je een bericht ontvangen als er nieuwe publicaties of activiteiten zijn? Meld je dan aan voor onze nieuwsflits:

Blijf op de hoogte  

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen