Hoofdmenu

Nieuwsflits juli 2021

21-07-2021
868 keer bekeken

De ontwikkelingen bij het kennisknooppunt Participatie gaan hard! We hebben recent een aantal snelstudies en handreikingen gepubliceerd en ook op het vlak van de onderzoeksagenda zitten we niet stil. Hierover lees je meer in deze nieuwflits.

Actueel

De komende zomer staat voor het kennisknooppunt in het teken van de doorontwikkeling van onze website naar een meer intuïtief, interactief en gebruiksvriendelijk platform. Belangrijkste verandering hierbij is dat de indeling van de website niet langer rond verschillende typen publicaties maar langs inhoudelijke thema’s plaatsvindt.

Onderzoek

De kennisagenda participatie krijgt steeds meer vorm. In de tweede helft van 2021 starten we met onderzoek op drie thema’s. Ten eerste zal nader onderzoek worden gedaan naar de spanningen die zich voordoen tussen de representatieve en participatieve vormen van democratie. Daarnaast zal onderzoek worden gedaan naar hoe verbindende personen, zoals participatie-professionals, katalysatoren kunnen zijn van verbinding en vernieuwing. Wat voor een repertoire hebben zij daarvoor nodig en in welke mate hangt dat repertoire samen met persoonlijkheidskenmerken van verbinders? Tenslotte zal er onderzoek worden gedaan naar het thema e-participatie. Daarbij staat de vraag centraal welke consequenties een mogelijke transitie van tijd en plaatsgebonden participatie naar on-demand participatie heeft. Mogelijk is er ook nog ruimte voor een vierde thema in 2021.

Het kennisknooppunt heeft ook al de eerste verkennende gesprekken gevoerd over onderzoeksthema’s voor 2022. Zo wordt onderzocht of er voldoende belangstelling is, in de praktijk, bij onderzoekers en bij de overheid, voor het thema ‘de nadelige effecten van participatie’.

Ben je geïnteresseerd in onderzoek op het gebied van participatie en wil je ook een bijdrage leveren als onderzoeker, praktijkdeskundige of als (mede)opdrachtgever voor onderzoek? Laat het ons weten door een berichtje te sturen via onze website of via felix.wolf@minienw.nl (onderzoekscoördinator kennisknooppunt Participatie).

Publicaties

De nieuwste snelstudies staan op de website:

Terugblik

Op woensdag 23 juni vond de achtste uitzending van StudioP plaats. Thema dit keer was 'grenzen aan openheid'. Naast vaste sidekick Job Cohen ontving host Erik Pool deze middag Ron Roozendaal, ontwikkelaar van de CoronaMelder-app, Sara Morassi, coördinator van taakveld Vuurwerk bij I&W, architect Jeroen van Schooten en de initiatiefnemers van de wet Open Openheid, Marieke Schenk en Serv Wiemers.

Gemist? De gehele uitzending is terug te zien op ons YouTube-kanaal. De afzonderlijke onderdelen van de uitzending zijn te bekijken op de website van kennisknoopppunt Participatie.

Prijsvraag

Het kennisknooppunt werkt aan een Canon van de Participatie. Welke gebeurtenis, welke persoon, welk document of welk hoogte- of dieptepunt mag volgens jou in deze canon niet ontbreken? Stuur je antwoord naar kennisknooppuntparticipatie@minienw.nl en maak kans op een exemplaar van de Historische Canon van Fokke en Sukke!

Agenda

Bekijk hier de agenda van het kennisknooppunt Participatie

Tips

Leestip: de Canon van Leren & Ontwikkelen door Manon Ruijters en Robert-Jan Simons.

Luistertip: de webinar die Guido Rijnja op 16 september verzorgt voor ConnectCafe, met als thema 'participatie'

Het kennisknooppunt wenst je een fijne zomervakantie!

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen