Hoofdmenu

Communicatieadviseur deelt ervaring over deelname bewustwordingssessie digitale toegankelijkheid

18-08-2022
840 keer bekeken

Onlangs heb ik met een groep collega’s van de directie Participatie een kennis- en bewustwordingssessie over digitale toegankelijkheid bijgewoond.

Deze sessie werd verzorgd door Job Pantjes en Jan Pieter Helmholt. Wat een impactvolle sessie was dit! Mijn ogen zijn letterlijk en figuurlijk geopend. Daarom wil ik daar graag iets over delen. 

Ik ben als communicatieadviseur betrokken bij het Kennisknooppunt Participatie. Ik had al eerder gehoord over digitale toegankelijkheid, maar wist nog vrij weinig over het onderwerp. Als communicatieadviseur vind ik het natuurlijk belangrijk dat de content die ik maak toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast is digitale toegankelijkheid erg belangrijk voor de (e-)Participatie van het Kennisknooppunt Participatie. Het eigen platform digi-toegankelijk maken is dus een belangrijke stap. De webredacteur van het Kennisknooppunt Participatie was ook al bezig met het verbeteren van de toegankelijkheid van onze website. Reden genoeg voor mij om aan deze sessie deel te willen nemen.

Collega's proberen verschillende kleuren te sorteren met een bril waarmee kleurenblindheid gesimuleerd wordt.

In mijn werk volg ik wel vaker trainingen, maar dit was echt anders dan anders. Tijdens de sessie deden we oefeningen waarmee we zelf konden ervaren hoe het is om een functiebeperking te hebben. We kregen bijvoorbeeld brillen op waarmee je verschillende visuele beperkingen nabootst. Dat maakte mij echt even stil. Zó confronterend.

Dankzij de sessie ga ik anders kijken naar de manier waarop ik informatie aanbied. Ik besef me nu bijvoorbeeld dat het gebruik van kleuren in een diagram helemaal niet handig is voor mensen met kleurenblindheid, dat contrast heel belangrijk is, of de manier waarop je koppen gebruikt in een tekst. Naast dat ik dingen zelf anders ga doen, wil ik vooral ook het ‘woord verspreiden’ en collega’s bewust maken van hoe belangrijk dit onderbelichte onderwerp is. Ik had er geen idee van over hoeveel mensen met een functiebeperking het gaat (4 miljoen Nederlanders!) en me ook niet gerealiseerd dat dit ook collega’s kunnen zijn. Laten we daarover vooral het gesprek met elkaar blijven aangaan! 
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen