Hoofdmenu

Dialoog en participatie

De uitzending StudioP van 24 november 2021 stond in het teken van dialoog en participatie. De uitzending is opgesplitst in verschillende hoofdstukken, hiermee kan je gemakkelijk door de video navigeren. Wil voorafgaand aan het kijken van de uitzending kort lezen waar ieder van deze hoofdstukken over gaat en direct op dat punt van de video starten met kijken? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht.

Bekijk de uitzending op YouTube

Na een introductie van het programma neemt Erik Pool met Job Cohen de actualiteit door. Hoe zagen we de goede dialoog - en vooral de behoefte daaraan - in het nieuws?

Bekijk dit deel van de uitzending

In dit onderdeel gingen we de straat op. We vroegen willekeurige voorbijgangers of zij wel eens in gesprek zijn met de overheid. En wat zij daar dan van vinden.

Bekijk dit deel van de uitzending

Wat is er nodig voor een constructief gesprek tussen burgers en overheid? Christine Bleijenberg (senior-onderzoeker Hogeschool Utrecht) bespreekt het belang en de ingrediënten van het goede gesprek.

Bekijk dit deel van de uitzending

Burgers die zelf plannen maken, kunnen vaak steun gebruiken bij het vormgeven van dialogen om die plannen met belanghebbenden te bespreken. Erik Boers (filosofische gespreksleider) ontwikkelde een speciale vorm van socratische dialogen voor maatschappelijke vraagstukken.

Bekijk dit deel van de uitzending

Gary Feingold (oud-danser en directeur Stichten KunstenDialoog) vertelt en laat zien hoe je met kunst de dialoog kunt aangaan met je publiek.

Bekijk dit deel van de uitzending

Hoe kan creatief ontwerpend onderzoek de dialoog bevorderen? Jetske van Oosten (kernlid van de Sociaal Creatieve Raad) gebruikt interactieve ontwerpdialogen bij lastige keuzen. En Jannemarie de Jonge (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving) voedt dialogen met verbeelding en visualisaties.

Bekijk dit deel van de uitzending

Erik Pool en Job Cohen blikken terug op deze voorlopig laatste uitzending van StudioP. En Erik bespreekt de ‘tien geboden voor ambtenaren’ die hij formuleerde op basis van zijn nieuwe boek ‘Macht en moed’. De geboden staan onderaan deze pagina. Het boek is gratis te downloaden. Erik noemt verder als leestips:

  • ‘In gesprek of uitgepraat?’ van Christine Bleijenberg
  • ‘Publieke bezinning, socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken’ onder redactie van onder meer Erik Boers
  • ‘Vrije ruimte, filosoferen in organisaties’ van Kessels, Boers en Mostert
  • ‘Socratic design, hoe we zelf het bestaan ontwerpen’ van Humbert Schwab
  • ‘Over dialoog’ van David Bohm
  • ‘Politeia’ van Plato
  • ’Vriendschap’ van Cicero.

Drie tips voor mensen die nog meer willen weten en leren:

  1. Erik Boers geeft 14 december van 14:00 - 15:00 uur een verdiepend webinar over de publieke bezinningsmethode.
  2. De Sociaal Creatieve Raad organiseert in 2022 de lezingenreeks ‘nieuwe waarden en verbeelding’.
  3. het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp van BZK en OCW start in 2022 met een learning community over ruimtelijk ontwerp.

Houdt de website van het kennisknooppunt in de gaten voor nadere informatie en data.

10 geboden voor ambtenaren - door Erik Pool, n.a.v. zijn boek ‘Macht en moed’

  1. Accepteer geen enkel gebod zonder meer: voer alleen een opdracht uit waar je (uiteindelijk) achter kunt staan. Sta achter de dingen die je doet, of doe de dingen waar je achter staat.
  2. Vertrouw mensen (burgers, collega’s, politici); mensen zijn beter als ze vertrouwen krijgen, daag ze uit het goede te doen met jouw commitment aan hen.
  3. Wantrouw je eigen denken; twijfel is een kwaliteit die je je collega’s niet mag onthouden.
  4. Stel vragen, vooral als je echt het antwoord niet kunt voorspellen. Leer te leven met een goede vraag, gooi de vruchtbare werking ervan niet per ongeluk weg met een snel antwoord.
  5. Stel elk oordeel uit totdat je moet beslissen; gun jezelf elke minuut die je hebt om je denkvermogen en ethisch vermogen aan te spreken voordat je een beroep doet op je oordeelsvermogen. En laat anderen meedenken, voer een goed gesprek zolang het kan.
  6. Lees een moeilijk boek, train de lange denkspier; of schrijf er zelf één, al is het voor jezelf. Kweek de hersencellen die een lange concentratieboog kunnen overbruggen. Je hebt ze vaker nodig dan je denkt.
  7. Luister naar je geweten, vooral als je innerlijke stem zegt: stop, niet verder (want dat is doorgaans een relevant signaal en de klassieke functie van het geweten: tot hiertoe en niet verder).
  8. Bespreek je twijfels, zet ze in als voer voor een goed gesprek waarin je samen met collega’s of burgers ontdekt wat niet zeker is. Als je stilstaat bij twijfels neem je met meer zekerheid een besluit.
  9. Neem rust, zorg goed voor je verantwoordelijkheid, stel jezelf in staat die verantwoordelijkheid te dragen.
  10. Geef je beste kunnen voor de publieke zaak, nadat je alle andere geboden hebt opgevolgd. Blijf samen een van de best functionerende overheidsorganisaties ter wereld.

Bekijk dit deel van de uitzending

Cookie-instellingen