Hoofdmenu

Grenzen aan openheid

De uitzending StudioP van 23 juni 2021 stond in het teken van grenzen aan openheid. De uitzending is opgesplitst in verschillende hoofdstukken, hiermee kan je gemakkelijk door de video navigeren. Wil voorafgaand aan het kijken van de uitzending kort lezen waar ieder van deze hoofdstukken over gaat en direct op dat punt van de video starten met kijken? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht.

Bekijk de uitzending op YouTube

Na een introductie van het programma neemt Erik Pool met Job Cohen de actualiteit van week 25 door. Hoe open was onze overheid deze week in het nieuws?

Bekijk dit deel van de uitzending

Het ministerie van VWS ontwikkelde de CoronaMelderApp. Dat gebeurde open source en samen met veel vrijwilligers en externen. Iedereen kon de broncode bekijken, testen en verbeteren. Ron Roozendaal (directeur Informatiebeleid en CIO) vertelt over de voordelen en lessen van zo’n open ontwikkelproces.

Bekijk dit deel van de uitzending

Om het opruimen van vuurwerk te stimuleren, werd eind 2020 de ‘Tijdelijke Subsidieregeling Restantvoorraden Vuurwerk’ ingesteld. De aanleiding en totstandkoming daarvan zijn helemaal beschreven in een openbaar document. Dat klinkt simpeler dan het was. Sarah Morassi (coördinator van taakveld Vuurwerk bij I&W) vertelt wat daarbij kwam kijken. En wat het opleverde.

Bekijk dit deel van de uitzending

Architect Jeroen van Schooten heeft een stevige staat van dienst. Hij werkte onder meer aan de verbouwing van Rotterdam CS. En hij verbouwde het nogal gesloten ministerie van Financiën tot een transparant gebouw. Erik Pool bespreekt met hem hoe de open overheid zich manifesteert in architectuur.

Bekijk dit deel van de uitzending

In dit onderdeel gingen we de straat op. We liepen naar het Binnenhof en vroegen willekeurige voorbijgangers hoe nieuwsgierig zij zijn naar wat daar achter de schermen gebeurt.

Bekijk dit deel van de uitzending

Moet alle overheidsinformatie voor iedereen vrij toegankelijk zijn? Waarom is dat zo belangrijk? Kan dat überhaupt wel? En willen we dat wel? Erik Pool spreekt daarover met Marieke Schenk (projectleider Actieplan Open Overheid) en Serv Wiemers (directeur Open State Foundation).

Bekijk dit deel van de uitzending

Erik deelt het idee om typerende gebeurtenissen en begrippen rondom participatie te gaan verzamelen. Bijvoorbeeld de Participatieladder, het Oekraïne-referendum, het begrip Participatiesamenleving, etc…

Dan kunnen we participatief, in een open source project, samen een wiki-omgeving bouwen, of bijvoorbeeld canon met foto’s, video’s, boeken en documenten. Vind je dit een goed idee? Wat mag er niet ontbreken? Wil je meedenken en meebouwen (en hoe dan)? Stuur je antwoorden in via het contactformulier.

Erik Pool en Job Cohen blikken terug op de uitzending. En Erik geeft als leestips mee:

  • De Canon van het Leren, van Manon Ruiters. 
  • De snelstudies over Polarisatie, Legitimiteit en Overheidsrollen.

Als kijktip noemt Erik het webinar van Guido Rijnja over participatie (op 16 september 2021).

Bekijk dit deel van de uitzending

Cookie-instellingen