Hoofdmenu

Grenzen aan participatie

De uitzending StudioP van 4 november 2020 stond in het teken van grenzen aan participatie. De uitzending is opgesplitst in verschillende hoofdstukken, hiermee kan je gemakkelijk door de video navigeren. Wil voorafgaand aan het kijken van de uitzending kort lezen waar ieder van deze hoofdstukken over gaat en direct op dat punt van de video starten met kijken? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht.

Bekijk de uitzending op YouTube

Na een korte introductie van het programma neemt Erik samen met Job Cohen de actualiteit van week 45 door. Hoe kwam participatie deze week in het nieuws?

Bekijk dit deel van de uitzending

Hoe betrek je burgers beter bij hun leefomgeving? Misschien wel door als overheid juist meer de regie te nemen en grenzen te stellen. Erik spreekt hierover met Karen Arpad (programmamanager bij het Nationaal programma RES) en Jetske Bouma (senior wetenschappelijk onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving). Het rapport van het PBL over deze thematiek is hier te vinden.

Bekijk dit deel van de uitzending

Hoe luister je naar de stem van de straat? Zomaar mensen opzoeken en aanspreken is ongepast in tijden van corona. Daarom gaan we deze aflevering niet de straat op, maar spreken we een aantal participatie-professionals. Zij  vertellen hoe zij nu dat broodnodige contact vormgeven.

Bekijk dit deel van de uitzending

Daan Roovers (Denker des Vaderlands) vindt dat we politiek niet aan politici moeten overlaten. Maar wat mogen we als overheid verwachten van burgers? En hoe ver moet je gaan in het betrekken van burgers?

Bekijk dit deel van de uitzending

Fotograaf Ahmet Polat vertelt over zijn project Lost in Europe en laat met een aantal foto’s zien hoe fysieke (lands)grenzen mensen verbinden maar ook uitsluiten.

Bekijk dit deel van de uitzending

De Raad van State constateerde in een recent advies over ministeriele verantwoordelijkheid dat er teveel sprake is van een afrekencultuur.

Erik bespreekt met Lisanne Groen en Leontine Weesing (Raad van State) de gevolgen voor participatie. En wat betekent dit voor de vrijheid en verantwoordelijkheid van de ambtenaar?

Bekijk dit deel van de uitzending

In het participatiewerk zijn wetten te onderscheiden. Deze zijn als natuurwetten. Een daarvan is de wet van het speelveld. Deze animatie vertelt je er meer over. Het bijbehorende werkblad vind je op deze pagina.

Bekijk dit deel van de uitzending

Tijdens de uitzending zijn een aantal boekentips gegeven. De volgende boeken zijn genoemd tijdens de uitzending of zijn relevant voor de thematiek van de grenzen:

  • De democratische rechtstaat ( feit of droom?) - Parviz Samim
  • Van Tollenaar tot Poortwachter - Geschiedenis van de Douane (de oudste rijkdienst van Nederland)
  • In Europa + Grote Verwachtingen - Geert Mak
  • Het waagstuk van de politiek - Hannah Arendt
  • Wij zijn de politiek (Het denken van Daan Roovers) - Marc van Dijk
  • Bureaucratie is een inktvis - Rene ten Bos
  • Het agoromodel (de wereld is eenvoudiger dan je denkt) - René Gude
  • Het goede leven en de vrije markt (een cultuur filosofische analyse) - Ad Verbrugge / Govert Buijs / Jelle van Baardewijk
  • Groter denken, kleiner doen - Herman Tjeenk Willink
Cookie-instellingen