Hoofdmenu

Kan iedereen meedoen?

De uitzending StudioP van 20 januari 2021 stond in het teken van 'kan iedereen meedoen?'. De uitzending is opgesplitst in verschillende hoofdstukken, hiermee kan je gemakkelijk door de video navigeren. Wil voorafgaand aan het kijken van de uitzending kort lezen waar ieder van deze hoofdstukken over gaat en direct op dat punt van de video starten met kijken? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht.

Bekijk de uitzending op YouTube

Na een korte introductie van het programma neemt Erik Pool met Job Cohen de actualiteit van week 3 door. Hoe kwam participatie deze week in het nieuws?

Bekijk dit deel van de uitzending

Elf inwoners zijn ad random ingeloot in de wijkraad voor de Oosterparkwijk. Daarmee krijgen zij echte zeggenschap in hun wijk. Met veel mooie resultaten. Maar niet iedere bewoner bleek in staat mee te doen. En anderen voelden zich buitengesloten. Erik spreekt hierover met Thea Bakhuys, wijkbewoner en lid van de wijkraad, en Liesbeth van de Wetering, die werkt aan democratische vernieuwing bij de gemeente Groningen.

Bekijk dit deel van de uitzending

Acteur Gijs Scholten van Aschat gaat in op zijn rol als bestuurder Otto van Oudijck in de toneelbewerking van De Stille Kracht, de roman van Louis Couperus. Ook laat hij zien hoe je je inleeft in een ander. De monoloog uit de stille kracht is terug te zien via deze links:

Bekijk dit deel van de uitzending

GovernEUR van de Erasmus Universiteit Rotterdam deed voor het kennisknooppunt Participatie onderzoek naar inclusie in participatieprocessen. De resultaten kunt u hier downloaden.

Vivian Visser, onderzoeker bij GovernEUR, vertelt wat inclusiviteit precies is, waarom dat zo belangrijk is en hoe we participatieprocessen meer inclusief kunnen maken.

Bekijk dit deel van de uitzending

In het participatiewerk zijn wetten te onderscheiden. Deze zijn als natuurwetten. Een daarvan is de wet van de vernieuwing. Deze animatie vertelt je er meer over. Het bijbehorende werkblad vind je op deze pagina.

Bekijk dit deel van de uitzending

Tijdens de uitzending zijn ook leestips gegeven. De volgende boeken zijn genoemd en/of relevant bij de thematiek van de uitzending:

  • De Stille Kracht – Louis Couperus
  • De toekomst van Nederland (de kunst van richting te veranderen) – Floris Alkemade  Mijn ontelbare identiteiten – Sinan Çankaya
  • Spelen met ideeën (de kunst van het filosofische gesprek) – Jos Kessels
  • Perspectieven op Veranderen – Jaap Boonstra (red.)
  • Organization Change – W. Warner Burke
  • Snelstudie Participatie en inclusiviteit van het kennisknooppunt Participatie
  • De Ontelbaren – Elvis Peeters
  • Sway: Unravelling Unconcious Bias – Pragya Agarwal
  • Everyday Bias - Howard J. Ross
  • Leren Veranderen – Hans Vermaakt, Léon Caluwé
Cookie-instellingen