Hoofdmenu

Participatie en Geld

De uitzending StudioP van 22 september 2021 stond in het teken van participatie en geld. De uitzending is opgesplitst in verschillende hoofdstukken, hiermee kan je gemakkelijk door de video navigeren. Wil voorafgaand aan het kijken van de uitzending kort lezen waar ieder van deze hoofdstukken over gaat en direct op dat punt van de video starten met kijken? Maak dan gebruik van het onderstaande overzicht.

Bekijk de uitzending op YouTube

Na zijn introductie van het programma bespreekt Erik Pool met Job Cohen de actualiteit van week 38. Het was de week van Prinsjesdag, dus geld was volop in het nieuws.

Bekijk dit deel van de uitzending

Geld geeft vaak niet de werkelijke waarde weer van dingen of werk. Henrië tta Joosten (associate lector Financial Ethics) en Gijs van Oenen (associate professor praktische filosofie) bespreken hoe praktisch geld nu eigenlijk is in onze democratische samenleving.

Bekijk dit deel van de uitzending

De dag voor de uitzending was het Prinsjesdag. We vroegen aan willekeurige voorbijgangers op straat of zij meer invloed willen op de Rijksbegroting.

Bekijk dit deel van de uitzending

De gemeente Zeist vroeg een gelote groep inwoners om te komen met bezuinigingsvoorstellen. Strategisch adviseur Sam Vooren vertelt waarom en hoe de gemeente dit overliet aan inwoners.

Bekijk dit deel van de uitzending

Journalist en schrijver Pieter van Os schreef het boek: 'Tussen Kunst En Cash: hoe geld de Nederlandse kunstwereld corrumpeert'. Verdringt de lelijkheid van geld de schoonheid van kunst?

Bekijk dit deel van de uitzending

Is geld een prikkel of een drempel voor participatie? En hoe zit dat bij mensen in kwetsbare posities? Daarover spreekt Erik Pool met Daan de Bruijn (senioradviseur actief burgerschap bij Movisie).

Bekijk dit deel van de uitzending

Erik Pool en Job Cohen blikken terug op de uitzending. Erik geeft de volgende leestips:

  • Niet buiten de burger rekenen, SCP
  • Fantoomgroei, Sander Heijne en Hendrik Noten
  • Geld, John Kenneth Galbraith
  • De publieke sfeer in de 21e eeuw, Henrië tta Joosten
  • Tussen kunst en cash, Pieter van Os en Arjen Ribbens
  • Financieel Management voor Dummies.

Op vrijdagochtend 19 november 2021 was de presentatie van het nieuwe boek van Erik Pool: 'Macht en moed, over ambtelijk vakmanschap en het belang van participatie'.

Bekijk dit deel van de uitzending

Cookie-instellingen