Joint Fact Finding (JFF) is een methode van feitenonderzoek waarbij meerdere partijen dit samen uitvoeren. JFF wordt gebruikt om conflicten over feiten en onderzoek te voorkomen. Het doel is om te komen tot gedeelde en geaccepteerde kennis zodat betere beleidskeuzes gemaakt kunnen worden. Een goed JFF-proces zorgt ervoor dat alle partijen dezelfde taal spreken omdat ze over dezelfde kennis beschikken.
JFF wordt over het algemeen ingezet om conflicten over kennis te voorkomen of om samen feiten te vinden. Conflicten rond kennis kunnen ontstaan door allerlei redenen, maar ontwikkelen zich meestal bij complexe zaken waarbij vanuit verschillende invalshoeken naar een situatie gekeken kan worden. Wanneer een dergelijk conflict over kennis op de loer licht kan JFF helpen.
Waarom JFF?
- Verbeterde betrokkenheid van stakeholders: JFF vereist een actieve rol van andere partijen. Ze worden dus geactiveerd om beter en meer betrokken mee te doen.
- Verhoogde kwaliteit van besluitvorming: via JFF laat je meerdere bronnen van kennis bijdragen en vergelijken. Verder geeft het ook meer transparantie en openheid.
- Vergroten van het draagvlak: Doordat meerdere partijen meewerken accepteren ze de resultaten sneller.
Hoe geef ik JFF vorm?
Er zijn meerdere manieren om een JFF proces vorm te geven. Hier wordt één methode besproken
- Voorbereiding: Er wordt een stakeholderanalyse gemaakt (Zie Handreiking Stakeholderanalyse). Op basis van deze analyse worden partijen geselecteerd.
- Procesontwerp: Er worden afspraken gemaakt over de vorm van JFF die gebruikt wordt en over zaken als het accepteren van de resultaten en de financiering.
- Samen formuleren van een JFF plan: De partijen verzamelen informatie en stellen samen onderzoeksvragen op. Vervolgens wordt een onderzoekpartij uitgekozen.
- Samen uitvoeren van het onderzoek: Alle partijen en hun informatie wordt betrokken. Verder bewaak je ook de kaders van je onderzoek. Als er iets gewijzigd moet worden wordt dit met de gehele onderzoeksgroep besproken.
- Samen resultaten vaststellen: Eerst wordt een concepteindversie besproken met alle partijen. Hierbij wordt besproken of het onderzoek volgens alle partijen de vragen beantwoordt en of de kwaliteit voldoende is. Als dit zo is worden er conclusies getrokken en wordt de definitieve eindversie gepubliceerd.
- Samen communiceren: De bevindingen worden gepresenteerd en de deelnemers communiceren dit naar hun achterban.
Geen Joint Fact Finding traject is hetzelfde. Voor ieder project is immers de context anders, en moet de aanpak daarbij passen. Deze handreiking ondersteunt iedereen die aan de slag wil met Joint Fact Finding. Nieuwsgierig geworden? Of hulp nodig bij het vormgeven van een JFF-proces? Lees dan verder in de handreiking.
Handreiking
Joint Fact Finding
Wat is Joint Fact Finding? Wanneer zet ik het in en hoe geef ik het vorm? Deze handreiking geeft een overzicht van de huidige stand van denken en beschikbare kennis over Joint Fact Finding.
Bekijk Download